Kradli kořist

20.1.2020
Citace:
Soren Faurby et al. Brain expansion in early hominins predicts carnivore extinctions in East Africa, Ecology Letters (2020). DOI: 10.1111/ele.13451
Zdroj
Kopulující lvi v pánvi Etosha v Namibii, 2016, foto Vaclav Ourednik.

Pokles rozmanitosti druhů (biodiverzity) ve východní Africe způsobený člověkem započal již před miliony let. Současné tempo, které pozorujeme, je jen završení dlouhodobého trendu. Vymírání velkých masožravců počalo již před čtyřmi miliony let a nejlépe koreluje s nárůstem velikosti mozkovny našich předků Ardipitheca předchůdce Australopitheca), Australopitheca i z rodu Homo. Dávní hominidé a později lide stále lépe zvládali techniku lovu, takže pro velké masožravce nezbývalo dost potravy. Obdobně zřejmě dopadl i medvěd jeskynní (Ursus spelaeus) v Evropě, který vymizel zhruba před 25.tisíci lety. Prohrál souboj s člověkem o postavení dominantního predátora. Ostatní třetihorní megafauna začala mizet až o tisíce let později.

Naši předkové nejspíš nejprve začali používat metodu zvanou kleptoparazitismus. Když např. lev skolil kořist, prostě ho zahnali a ukradli mu ji. „To může být důvod, proč většina velkých masožravců v Africe vyvinula strategie na obranu své kořisti. Například vyzvednutím kořisti na strom, jak to vidíme dělat leopardy. Jiní masožravci místo toho vyvinuli sociální chování, jako lvi, kteří mimo jiné spolupracují na obraně své kořisti,“ vysvětluje první autor publikace Soren Faurby z Göteborské univerzity.

Karel Dvořák 21.1.2019: Hyena ulovila antilopu, lev zahnal hyenu, člověk zahnal lva.

22.1.2020: Anebo tak.

Josef Petrásek 4.2.2020: Myslim, ze alespon v popularne vedckych clancich by se mohla slova “korelace”a “kauzalita” pouzivat spravne. To prvni znamena soubezne deje ktere na sobe nezavisi, to druhe, kdyz jeden zpusobuje jev druhy. Taky udajne zvetsovani mozkovny cloveka kauzalne zpusobuje nouzi selem. Proto neco nemuze korelova hure, lepe nebo nejlepe, neco proste bud koreluje, nebo ne.??

5.2.2020: Korelace může obsahovat kauzalitu a nemusí. Neznamená automaticky, že korelující děje nejsou kauzálně propojeny. Možná jsou, možná nejsou. Kauzalita ze samotné korelace nevyplývá, je třeba ji prokázat dalšími prostředky. Není tedy pravda, že korelující děje automaticky nejsou kauzální. Dle mého názoru je použití výrazu koreluje v aktualitě zcela na místě. :-)

 
Odeslat komentář k článku "Kradli kořist "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Kradli kořist " e-mailem

Diskuse/Aktualizace